record automatische Türsysteme hu

Hőszigetelt bejárati ajtóval csökkenthető a fűtésszámla

Egy hőszigetelt bejárati ajtón keresztül a kellemes melegből gyönyörködhetünk a hóesésben. Képzeljük el, ahogyan kint szálingózik a hó, minden fehér, csodás és ropogós. Az utcán járkáló emberek arca kipirult a hideg csípős időtől, Mi azonban a hőszigetelő üvegajtó mögött tökéletesen védve vagyunk a hidegtől. Egy bögre forró csokival a kézben figyelhetjük a téli világot anélkül, hogy fáznánk. Tetszik ez a kép?

Természetesen ezt megtehetjük egy sima üvegajtó mögül is, de az érzés nem lesz ugyanaz. A ház minden részét szigetelhetjük, azonban az üvegfelületeken bizonyos fokú hővesztés van. Ha ehhez hozzájön még a folyamatosan nyitogatott – esetleg elfelejtett, vagy rosszul záródó – ajtókból való hőveszteség az már eléggé megterhelheti pénztárcánkat egy hidegebb téli, vagy melegebb nyári hónapban.

Ha automata ajtót választunk a kézi működtetésű üvegajtó helyett, már tettünk némi előrelépést fűtésszámlánk csökkentése érdekében.

Elég egy automata bejárati ajtó vagy inkább a hőszigetelt bejárati ajtó lenne az ideális?

Automatizálással csökken az ajtószárnyak nyitott állapotban töltött ideje, ezáltal kevesebb temperált levegő távozik bentről. A vezérlő panelen szabályozható, hogy az ajtószárnyak mennyire nyíljanak ki. Beállítható egy úgynevezett nyári állás, ami az ajtó teljes nyílását jelenti. Emellett másik opcióként kiválasztható a téli üzemmód is, ami az ajtólapok félig nyílását jelenti – de akár egyedi méretű szélesség is választható. Ezáltal is simán át lehet haladni a bejáraton, azonban a levegő kisebb mennyiségben tud csak kiszökni a hűtött, vagy fűtött helyiségből. Ha egymás után két automata ajtót is beépíttetünk, tovább csökkentjük az épület hő vesztését. Ezt nevezzük szélfogónak, és rengeteg helyen előszeretettel alkalmazzák. Szupermarketek, irodák, plázák bejáratai is ezzel a módszerrel vannak kialakítva. A record kínálatában megtalálható mindenféle automatizált bejárat, legyen az forgó, toló vagy nyíló.

Saját fejlesztésű hőszigetelt bejárati ajtóink

Bár az esetek többségében – legyen szó bármely márkáról – a „Hagyományos” hőszigetelő tolóajtók megfelelnek az elvárásoknak, azonban az építőipar egyre inkább az energiahatékonyság, ill. már a zöldenergia felé mozdul el. Ezt szem előtt tartva hozta létre a record saját fejlesztésű termékcsaládját, a THERMCORD, fokozott hőszigetelésű tolóajtókat.

A „Hagyományos” típus maximum 24 mm vastag hőszigetelő üveg befogadására képes, és a profilrendszer is hőhidas. Azonban a THERMCORD profilrendszer hőhíd-mentes, és a mélyebb profilrendszernek köszönhetően immár 30 mm vastag üveggel tudjuk szállítani ajtóinkat. Mérettől és kiviteltől függően, de így akár 1,4 W / m2 K UD is elérhető, mely az automata tolóajtók piacán egyedülállónak mondható.

Sokszor nem gondolunk bele, de az ajtók, még hosszabb nyitvatartási idő esetében is legalább 8-10 órán keresztül zárva vannak. Ekkor már nem csak a profilrendszer, és az üveg hőveszteségével, de a tolóajtók esetében elkerülhetetlen működési hézagokon elszivárgó levegővel is kalkulálni kell.
A legnagyobb felületet erre, a fogadószerkezetre szerelt fali csatlakozó profil és a mozgó szárny közötti kapcsolat jelentette. A THERMCORD típusú profilrendszer erre kínál megoldást, mellyel minimálisra csökkenthető a lebegőcsere mértéke.
Amennyiben pedig vízszintesen a mozgó szárny / padló, ill. mozgószárny / sínrendszer közötti – átlagosan 5-7 mm –működési hézagot szeretnénk lezárni, akkor a THERMCORD+ típus a megoldás.
Az automata küszöbbel szerelt mozgószárnyak, a nyílóajtóknál már alap elvárásként használt módon zárja le a közvetlen kapcsolatot a külső és belső tér között. Nyitvatartási időn kívül pedig az automatika által vezérelt, motoros működésű gumilamella zár rá az ajtólapokra.
Ezzel, a record által szabadalmaztatott aktív tömítő rendszer megoldással a hőszigetelt bejárati ajtó szinte megszünteti a külső és belső terek közötti levegőszivárgást. Ennél jobb légzárási eredményre a csak a speciális felhasználási területeknél (pl.: műtők, tisztaterek) alkalmazott típusok képesek.

Ha a hőszigetelt bejárati ajtónak más funkciókat is el kell látnia

Hőszigetelt bejárati ajtónk lehet betörésbiztos is. Hiszen az ajtókeretek rendkívül erős kialakítása miatt – a már megszokott filigrán megjelenés mellett –, a betörésekkel szemben is nagyobb védelmet nyújt. A hangszigetelt változata pedig nem csupán a hideget, a nem kívánatos zajokat is kívül tartja. Ha ezek a tulajdonságok még így is kevésnek bizonyulnának, akkor a tisztatéri ajtók felé vehetjük az irányt. A légmentesen záródó automata ajtók a zajvédelem mellett, sugárzásvédelemi valamint füst- és tűzvédelemi funkciókat is elláthatnak.

De a record nem áll meg itt, folytatja tovább az épületek hő védelmét. Éppen fejlesztés alatt áll egy mérő kalkulátor, amivel automata ajtónk, üvegfelületünk hőtartó értéke mérhető lesz.

Loading...