record automatische Türsysteme hu

A zajterhelés ellen védekezz hangszigetelt beltéri ajtóval

Mindenki legalább egyszer elgondolkozik azon életében, hogy miként lehetne egy hangszigetelt beltéri ajtóval nyugodtabb az élete – ha ezzel nem ért egyet, gondoljon csak bele, hogy gyerekkorunkban mennyivel jobban szerettünk volna madárcsicsergésre kelni a vasárnapi ebédhez készülő rántotthús ütemes klopfolásának hangja helyett. A mai rohanó világban nem is gondolnánk, mekkora problémát okoz a zajterhelés, ami minket ér miközben éljük mindennapjainkat. Rohanunk egyik helyről a másikra, és mindenhol hatalmas a zaj. A közlekedésben az alapzaj, a boltokban a halk vagy kissé erősebb zene, ami a háttérben szól, az orvosnál vagy a bankban a várakozó emberek beszélgetése - mind hatnak ránk.

A folyamatos zaj jelentős megterhelést okoz szervezetünk számára. Testi és lelki tüneteket is érzékelhetünk magunkon hatására. Többek között idegességet, agressziót, stresszt, de befolyásolja a légzést és a szívműködést is. Vérnyomás emelkedést okozhat, de mérhetően emeli a szívroham és a cukorbetegség kockázatát is. A zajterhelés kétségkívül egy olyan probléma, amivel foglalkoznunk kell saját és mások egészsége érdekében. Hogy mit tehetünk mi magunk a lakosság életminőségének, közérzetének javítása - vagyis zajszintünk csökkentése érdekében? Azon épületeknél, ahol hosszabb időt töltenek nagyobb tömegek, biztosítsunk zajszűrést, hogy az ott töltött idő alatt megóvjuk embertársainkat a fokozott zajterheléstől. Ehhez remek megoldás például a hangszigetelt ajtók és ablakok használata az épületeken.

Hangszigetelt beltéri ajtók használata

Munkahelyi vizsgálatok szerint nagyobb zajban csökken az emberek teljesítménye és aktivitása. Vannak érzékenyebb emberek, akik könnyebben kizökkennek, és jobban igénylik az elszigeteltséget, de akadhat olyan helyzet is, amikor szükséges lehet minden zaj kiszűrése. Ezért színházakban, játékszínekben, operaházakban, irodákban, tárgyalótermekben, konferenciatermekben, kulturális központokban, szórakozóhelyeken, és komolyzenei koncerttermekben, TV- és rádióstúdiókban, mozikban valamint tesztelő helyiségekben, műszaki (akusztikai) helyiségekben, egészségügyi központokban és az iparban, ahol a hang fontos vagy zavaró tényező lehet, hangszigetelt beltéri ajtókat használnak.

Természetesen nem kell lemondani az automatizálásról a hangszigetelt beltéri ajtók esetében sem. A record több hangcsillapítási értékkel is ajánl automata hanggátló tolóajtókat. Ezek a légtömör ajtóink speciális változatai, melyek lehetnek kézi működtetésűek, vagy automatizáltak is. A hanggátlást nem csak a speciális anyagok segítik, de sajátosságuk, hogy a csukás utolsó pillanatában az ajtólapok lesüllyednek, valamint a fal irányába elmozdulnak, így  az ajtólapon elhelyezett tömítőgumik teljes felületükön ráfeszülnek a falra. Ezzel a megoldással az ajtó puhán, csöndben csukódik, miközben a zajt is kizárja. A szükséges hanggátlás mértékétől függően az ajtólap készülhet tömör, vagy üvegezett kivitelben is.

Hangszigetelt beltéri ajtó tisztatéri felhasználásra

Természetesen a műtőkben mindennek, még az ajtóknak is sterilnek kell lennie. Ezzel is csökkenthető a műtét közbeni fertőzés veszélye. Légtömör, tisztatéri ajtóink a már említett tulajdonságoknál fogva hermetikusan lezárják a műtőt, ezáltal megakadályozzák a kinti bacilusok ajtón belülre jutását. Hangszigetelésüknek köszönhetően pedig nyugodt környezetet tudnak biztosítani a műtétet végzők számára. Fontos megemlíteni, hogy ezek az ajtók remekül tisztíthatók, a fertőtlenítésük könnyen megoldható. A kórházakban, orvosi rendelőkben, különböző vizsgálóhelységekben is fontos lehet a hangszigetelt tisztatéri ajtók használata. Hiszen a steril környezet mellett a gépek zaját bent tartva, vagy a várakozók és a kórházi alapzajt kint tartva tudnak leghatékonyabban dolgozni. A betegek számára is így telnek kellemesebben az ott eltöltött percek, mintha a hangos CT vagy még hangosabb MR gép zaját kellene hallgatniuk, miközben a vizsgálatra várakoznak.

Hangszigetelt beltéri ajtók hőszigetelt változatban

A hőszigetelt automata ajtók egyaránt alkalmasak kül- és beltéri használatra is. Állatkerteknél vagy melegházakban, ahol fontos a hőszigetelés, de mellette a zajszűrés is kiemelkedő szempont, ideális megoldást nyújtanak. Gondoljunk csak a csöndes, békés és nyugodt melegházakra, ahova belépve máris megnyugszik lelkünk. A zajos, pörgős életet kint hagyva egy más világba csöppenünk. Azonban, ha nem lenne hangszigetelt a bejárata, és bent is ugyanaz a hangzavar fogadna, kevésbé szívesen tartózkodnánk odabent. Vagy az állatkertek például a Tropicarium, ahol a pláza zaját hagyjuk odakint. Vagy a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol az állatok hangzavarát váltja fel a nyugodt szemlélődésre alkalmas tér a Nagysziklában kialakított Varázshegy kiállításán.

Magyarországon a lakosság negyede él az 55 decibeles határértéknél nagyobb zaj mellett, noha ennél alacsonyabb terhelés is veszélyes, hiszen az egyéni érzékenység eltérő és összeadódhat más hatásokkal is. Ha alkalmunk nyílik rá, tegyünk ellene hangszigetelt beltéri ajtók használatával. Ehhez ideális partnerek a record hangszigetelt ajtói, akár tisztatéri akár hőszigetelt változatban.

Loading...