record automatische Türsysteme hu

Újdonságok – 2020. 02. 24. Automata Pincérajtók – Felesleges kiadás vagy kiváló befektetés?

Heti rendszerességgel érdeklődnek, rendelnek a recordnál pincérajtókat. Még sincs közöttük kettő egyforma, hiszen a környezet mindenhol más. Sokkal összetettebb téma ez, mint például egy bejárati ajtó, hiszen több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Ezek átgondolásához, tervezéséhez szedtük össze ezt a kis segédletet. A következőkben ismertetett szakmai részletek természetesen egy helyszíni felmérés alkalmával is elhangzanak, és átbeszélésre kerülnek már akár az érdeklődés, ajánlatkérés fázisában is.

A képek a Hírös Grill Étteremben készültek Kecskeméten, ahova két darab egyszárnyú STA 20-as tolóajtó került be, mindkettő pincérajtónak. A képeket Lovas Ádám és Eckert Péter kollégáink készítették.

Először is nézzük meg, miért merül fel az igény az automatizálásra. Felismerték az étterem tulajdonosok, hogy a megszokott forma helyett az automata tolóajtó, sokkal jobb választás pincérajtónak. Az utóbbi időben tendenciává is vált, hogy a hagyományos nyíló- vagy lengőajtókat lecserélik valamely automata változatra. Az automata pincérajtót rendelő éttermek 90%-a a már meglévő ajtaját cseréli ki. Ezáltal egy már elkészült nyílásra, egy már kialakított térbe kell az ajtót tervezni.  

Sok esetben szűk a hely a konyhában és az étteremben is, ezért többen elmehetnek előtte, de az ajtónak nem szabad feleslegesen nyílnia. Emellett az is ugyanennyire lényeges, hogy amikor nyílnia kell, akkor ezt gyorsan tegye meg. A pincérek egész nyitva tartás alatt jönnek - mennek a tányérokkal, és a lendületük megszakad, ha meg kell állniuk. Ezeket alapesetben radarral oldanánk meg, de előfordulhat, hogy a helység kialakítása miatt ez nem megoldható.

Egy radar akár 3 méternyire is érzékelhet, ez azonban változtatható, meg kell keresni az ideális beállítását. A radar azért a legegyszerűbb megoldás, mert árban is és funkcióban is ez a legjobb. Hiszen egy kombinált radarban rácsukás elleni védelem is van a mozgásérzékelő mellett.

Ha ez mégsem megoldható, akkor jön az érintés nélküli kapcsoló, ami kissé megemeli majd az árat, azonban ha a radar nem nyújt megfelelő megoldást, akkor ehhez a lehetőséghez kell fordulni. Ez azonban csupán a mozgásérzékelőt tartalmazza. Mellette szükséges még a rácsukás elleni védelem biztosítása is.

A leggyakrabban az a kialakítás a megfelelő, amikor a konyhai oldalra felszerelhető a kombinált radar, míg az étterem felől az érintés nélküli kapcsolóra nyílik az ajtó. Ez minden esetben a helyszínen derül csak ki. Az árajánlatban gyakran szerepel - ha nem volt lehetőség helyszíni felmérésre az idő gyorsasága miatt - a drágább változat, hogy a maximális költséget lássa az érdeklődő, és ne legyenek apró meglepetések a végleges számlán, ha esetleg mégsem oldható meg a kombinált radarral. A helyszíni felmérésen pontosítja az értékesítő, és legtöbbször az Ügyfél inkább hálás, ha kevesebb a végösszeg, mint a tervezet volt.

A beállításukat, annak ellenére, hogy utólagosan bármikor megváltoztatható, fontos végiggondolni már az elején. Általában ezek az ajtók nem túl magasak, ezért a kezelőt az automatika dobozába rejtjük, tehát bármikor bárki által elérhető a kezelőegység, még sincs szem előtt, és változtathatók a beállítások. Az érintés nélküli kapcsoló például akkor a legideálisabb, ha könyök magasságban van, az ajtó távolsága lehet 0,5 méter és 1,5 méter is. Az érzékelés beállítása pedig akár a faltól 0,5 méter is, ami a folyosó vagy a hely nagy részét is le tudja fedni. Azonban érdemes inkább a faltól csupán 10-15 centiméternyire állítani, hogy csak abban a zónában érzékeljen. Ezzel elkerülhetőek a véletlen nyitások, amikor a vendégek akaratlanul is elmennek az érzékelő előtt.

Másik fontos kérdés az üveg. Látvány konyhák esetében nem is kérdéses, hogy víztiszta üveget használjunk, azonban a többi esetben sem rossz választás a tejüveg vagy opál fóliás üveg helyett inkább a víztiszta üveget választani. Amennyiben design elemként a logót vagy az étterem stílusához passzoló dekor elemeket szeretnénk megjeleníteni az ajtón, szintén remek választás a sima üveg. Erre ugyanis fóliát tetethetünk, ami sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint a logó vektoros formátumúra szerkesztése után azt kimaratni az üvegből. Hamarabb elkészül, olcsóbb és bármiikor cserélhető. Ezért inkább ezt szoktuk ajánlani, de ha valaki mégis az üvegből szeretné, annak kialakítására is van lehetőség a recordnál.

Itt kell megemlítenünk a keretnélküli változatot is, ami szintén népszerű azokban az esetekben, amikor egy tervező felelős az étterem harmóniájáért. Azonban mégsem ajánljuk a keretnélküli változatát az automata tolóajtónak ebbe a szerepbe. Ugyanis zárt állapotban is marad 2 cm rés az ajtószárnyak és a fal között (a keret helye), ezáltal nem biztosított a szagok és a hangok szűrése. Ezzel szemben a keretes változatnál egy gumitömítés biztosítja a légmentes záródást.

Ezek voltak a legfontosabb átgondolandó területek, ha egy étterem a pincérajtó cserélésére készül. Reméljük, hogy ezzel a kis összefoglalással segítséget tudtunk nyújtani a tervezési fázishoz. Természetesen értékesítőink állnak rendelkezésre akár telefonon akár emailben vagy honlapunk kapcsolat űrlapján, és minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak.

Vásárlási, Műszaki tanácsadás 

Telefon: +36 30 444 888 7- 2. mellék

Email: ajanlatkeres@record.hu

Kapcsolat űrlap: https://www.record.hu/hu/kapcsolat

vissza
Loading...