hu

Újdonságok – 2020. 03. 25. Automata tolóajtó beépítése gipszkarton falba

A mai kor építészetében, amikor fontos szerepe van a gipszkarton burkolatoknak az épületek belső terének kialakításakor, a tolóajtók beépítése ebbe a falszerkezetbe egy újra és újra felmerülő téma. Az építkezések nagy részénél előszeretettel építenek válaszfalakat, illetve burkolnak vakolat helyett falakat gipszkartonnal, hogy ezáltal könnyebben és gyorsabban biztosítsanak sík felületeket, továbbá ezzel a remek megoldással, a fal apró egyenetlenségeit is el lehet tüntetni.

A gipszkarton fal tökéletesen alkalmas automata ajtó fogadására is, amennyiben megfelelően elő van készítve, melyet rajzok és személyes egyeztetések keretein belül érdemes megtenni. Mivel a gipszkarton falak nem olyan merevek és stabilak, mint a tégla, vasbeton, beton - az épített falak - ezért plusz merevítésekre és megerősítésre van szüksége az automata tolóajtók beépítése előtt.

Az automata ajtók teherhordása alapvetően felül, az automatika sínjénél van, alul a levegőben lógnak, hisz így tud tolódni/mozogni a padló felett. Az automata ajtókat első sorban olyan helyekre tervezik, ahol napi használat lesz, sőt, ahol gyakori napi használat történik. Ebből kifolyólag kellő tartást kell biztosítani a „folyamatosan” mozgó, felül rögzített ajtóknak a gipszkarton falban.

A record által leggyakrabban használt és javasolt megoldásokat mutatjuk most be.

Az ajtót tartó fal szerelési oldala felől dupla gipszkartont alkalmazva, erősített gipszkarton bordával már beépíthető az automata tolóajtó, vagy a szimpla gipszkartonhoz zárszelvény vagy bármely más tömör, kellően merev rögzítés szükséges. Illetve a dupla gipszkarton és a normál borda szintén megoldás lehet, kisebb súlyú, kisebb méretű és kis-közepes forgalmú (pl. iroda belső ajtó) automata tolóajtók esetében jelent megoldást.

Betörésbiztos és hőszigetelt tolóajtó beépítése gipszkarton falba

Amikor az automatizáláson kívül a hő védelem is fontos szempont akkor egyből a vastagabb profilrendszerre és a vastag, nehéz üveglapokra gondolunk. Ezek megtartásához pedig egy dupla erősített gipszkartonnál nagyobb teherbírású falat tartunk csak megfelelőnek. Jellemzően falazott (tégla – áthidalóval -, beton) falak, zártszelvény áthidalóval rendelkező gipszkarton falak vagy alu portálszerkezetek, függönyfalak felelnek meg. Azonban van olyan termékünk, mely esetén tudunk könnyíteni az ajtón, ami nem más, mint a record saját fejlesztésű hőszigetelő Thermcord termékcsaládja. A rengeteg kiemelkedő tulajdonága mellett, ugyanolyan igényei vannak (mérettől függően), mint a normál tolóajtóknak. Egyedülálló kialakítása révén a hőhíd-mentes profilrendszer segítségével a 30 mm vastag üveglapokat is gond nélkül megtartja. Ezzel biztosítva az akár 1,4 W / m2 K UD értéket, amely egyedülállónak mondható az automata ajtók terén. Egy speciális ajtó, speciális beépítési igények nélkül. Hihetetlenül hangzik, de ennek a betörésbiztos és hőszigetelő automata tolóajtónak nincsenek speciális igényei, ami a beépítést illeti.

Speciális igényű automata ajtók beépítése gipszkarton falba

Ha azonban a fent említettek egyike sem megoldható, egy speciális „alsó nyílású” fedélmegoldással is tudjuk segíteni a belső munkálatokat. Ennek használata esetén, az automatika fedeléhez lehet zárni a gipszkartont egy perem kialakításnak köszönhetően. Így megoldható a gipszkarton vagy más egyéb álmennyezet fedélhez való csatlakozása, ami esztétikai előnyt jelenthet, ráadásul az alsó nyitási lehetőségnek köszönhetően hozzáférhető marad az automatika (karbantartás, javítás, beállítás) anélkül, hogy meg kellene bontani a gipszkartont, vagy szerelőnyílást kellene kialakítani.

Az automata harmonika ajtó esetében ezzel szemben nincs szükség semmilyen felső vagy alsó vízszintes megerősítésre. Ugyanis a record FTA 20-as modell, a saját lábán áll, és a már kialakított ajtónyílásokba is beépíthető. Önhordó kialakítása révén, csupán az eldőlés ellen szükséges rögzíteni. Tehát a gipszkarton fal és a hozzá tartozó normál borda tökéletesen megfelel erre a célra.

Ha automata ajtó beépítése gipszkarton falba, akkor legyen az record ajtó

Az automata harmonika ajtó azért is remek választás, mert sokkal kedvezőbb az ára, ezzel szemben tartósabb, mint egy automata nyílóajtó. Nyitott állapotban minimális helyet foglal el a nyílásból. Tehát, ahol nincs hely egy oldalra tolódó ajtónak, és nyílóajtó sem jöhet szóba ott a lehető legjobban hasznosítható egy automata harmonika ajtó. Folyosókra kifejezetten ideális megoldás, de akár pincérajtók vagy konyhák esetleg dohányzó – nem dohányzó részlegek elválasztására is remek ötlet kimondottan gyors záródása miatt. Egy harmonika ajtó, akár utólag is beépíthető - ami szintén fontos szempont lehet. Ára nem magasabb, mint egy jól felszerelt nyílóajtóé vagy nagyobb, fix oldalrészes automata ajtóé, viszont legalább olyan sokáig kitart, ha nem tovább.

De 2020-ban a Thermcord is kedvező, bevezető áron rendelhető meg. Ami ha azt nézzük, hogy mennyivel ad többet, mint egy hagyományos automata tolóajtó akkor remek választás lehet.

Természetesen értékesítőink segítenek dönteni is, és minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak telefonon (+36 30 444 888 7- 2. mellék), emailben (ajanlatkeres@record.hu), vagy honlapunk kapcsolat űrlapján.

vissza
Loading...