hu

Újdonságok – 2022. 04. 08. Zárak automata toló- és harmonikaajtókhoz

Az automata tolóajtók a leggyakrabban vásárolt automata nyílászárók, ha bejáratról van szó. Azonban remek alternatíva az automata harmonika ajtó is, azokon a helyeken, ahova a tolóajtó műszakilag nem javasolt. A bejárat tervezésénél az egyik legfontosabb szempont a zárás. Egy plázában lévő üzlethelység vagy egy irodaházon belüli iroda esetében kevésbé kerül előtérbe a kérdés, hiszen egy lehúzható redőnyráccsal könnyedén és elegánsan orvosolható a probléma. Ám ennek ellenére is érdemes tájékozódni a zárakról, egy épület bejárataként használt automata ajtó esetében pedig egyenesen elkerülhetetlen. Ennek segítésére szolgál ezen írásunk is, ahol röviden és érthetően mindenfajta zárási lehetőséget bemutatunk. Természetesen bővebb információ vagy felmerülő kérdések esetén is állunk rendelkezésre.

Alsó, felső, király… ász

Típus szerint három féle zárásról beszélhetünk. Alsó, közép, és felső zárakról. Ezeket külön taglaljuk a könnyebb érthetőség kedvéért. Erő szempontjából pedig manuális és elektromechanikai zárásról kell szót ejtenünk. Végezetül meg kell még említenünk a zárás és nyitás elhelyezkedése szerinti csoportosítást is.

 

Alsó zárak – padlózárak

Az automata ajtók aljára kérhető úgynevezett padlózár az ajtólapokat rögzíti a földhöz. Ajtószárnyanként szükséges egy padlózár, ami manuális lezárási lehetőséget biztosít az ajtó számára. Ez leggyakrabban taposózár, de kérhető kulcsosan, akár felülről lezárható változatban is. Az egyszerűbb padlózár csak belülről zárható / nyitható, ennek kulcsa nem másolható és csupán 3 db kulcs tartozik minden zárhoz. Azonban meghibásodás esetén nem cserélhető ez a zárbetét. Ára valamivel kedvezőbb, mint a többi zártípus, és teljes mértékben kombinálható azokkal.

Másik padlózárunk az úgynevezett cilinderbetétes padlózár már kicsit komolyabb változat.  Ehhez 5 db kulcsot biztosítunk záranként, és ennek kulcsa másolható, betéte cserélhető meghibásodás esetén. Ez a változat már nemcsak belülről, de belülről és kívülről nyitható / zárható verzióban is rendelkezésre áll. Szintén társítható a többi zárási lehetőséggel.

Középzárak

A középzárak ugyancsak a manuális kategóriába tartoznak. Átcsapós zárunk a két ajtószárnyat kapcsolja össze. Fel és letűzős záraink az ajtószárnyakat rögzítik az alsó és felső kerethez egy kitolható rúd segítségével ajtószárnyanként. Ezek kombinációja pedig a FAAC Hungary (akkor még record) szakemberei által kreált fel-le kampós középzár, amely a két szárnyat is egymáshoz rögzíti amellett, hogy a kitolható rúd alul és felül is rögzíti az ajtót. Ezek a kulcsos zárási módok belülről vagy belülről és kívülről zárható / nyitható változatban is rendelkezésre állnak.

Felsőzárak

Ezek a záraink elektromechanikai zárást tesznek lehetővé. A BDE-D típusú vezérlőegység üzemelteti ezeket, ami annyit jelent, hogy a kezelőpanelen beállítható a zárás is, amivel automatikusan lezárja az ajtót. Itt két lehetőségről beszélhetünk. A VRR a két ajtószárnyat összerögzító zár, az MPV azonban a fel és letűzős zárakhoz hasonlóan a két szárnyat úgy zárja le, hogy fentről egy rudat nyom le egészen a padlóba.

 

Manuális lezárási lehetőségek

Padlózárak, mindkét padlózár manuálisan rögzíti az ajtót és oldja fel. Akár kulcsos, akár taposózáras változatról van szó, mindkét esetben manuális zárásról beszélhetünk. A középzárak esetében is, hiszen kulccsal történik a nyitás és a zárás, ezt nem vezérli az automatika.

Elektromechanikai lezárási lehetőségek

A felsőzárakat az úgynevezett BDE-D kezelőegység vezérli, de távirányítóval is lehet nyitni vagy zárni. Ez esetben a zárt állásba helyezve az ajtót, a két szárny összezárásán kívül az ajtókat is lezárja a kezelőegység.

 

Csak belülről zárható / nyitható

Egyszerűbb padlózárunk az egyedüli, amely csak belülről zárható és nyitható.

Belülről és kívülről is zárható és nyitható

Az elsőként bemutatott padlózárunkat kivéve az összes többi zártípusunk ebbe a kategóriába sorolható. Tehát a Cilinderbetétes padlózár, a középzárak – legyen szó akár az átcsapós, akár a fel és letűzős, akár a fel-le kampós középzárról – és a felsőzárként ismertetett VRR és MPV is ide tartozik.

 

Harmonika ajtók zárai

Automata harmonika ajtóknál a fent említettek közül az alsó és felső zárások jöhetnek szóba, hiszen nem két, hanem négy ajtószárnyról beszélünk esetükben, amit nem tud összefűzni az átcsapós zárfajta. A többi változat azonban választható, és javasolt is. Mindemellett érdemes a nyitásnál is legalább ennyire odafigyelni, mint a megfelelő zár kiválasztásakor, mert előfordulhatnak meghibásodások a nem megfelelő nyitásból adódóan.

 

Aki ismeri többi ajtótípusunkat is, abban bizonyára felmerül a kérdés, hogy azokhoz mely zárási lehetőségek használhatóak. Erre majd külön egy másik alkalommal térünk ki, hogy azt is alaposan körül járjuk. Addig is értékesítőink minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak, akár automata ajtókat akár kiegészítő termékeket illetően. Vegye fel velük a kapcsolatot telefonon (+36 30 444 888 7- 2. mellék), emailben (ajanlatkeres.hu@faacgroup.com), vagy honlapunk kapcsolat űrlapján.

vissza
Loading...