hu

Újdonságok – 2022. 04. 14. További lehetőségek automata ajtók zárására

Bemutattuk már az automata tolóajtók esetében használatos zárási lehetőségeket. Azonban mi a helyzet a nyílóajtókkal? Ezek a termékek legalább olyan népszerűségnek örvendenek, mint tolóajtó társaik. Zárás szempontjából mégsem említettük őket. Ennek olyan egyszerű oka van, hogy egy külön alkalmat szántunk nekik, mert nem a tolóajtóknál használatos zárfajtákkal tudnak jó páros alkotni. Zárak szempontjából itt nem olyan széles a skála, de ez nem jelenti azt, hogy automata nyílóajtónk zárás nélkül marad.

Zárak automata nyílóajtókhoz

A DFA 127 esetében kétféle zárásról beszélhetünk. Maga a termék nem foglalja magában a zárást elősegítő alkatrészt, azonban a DFA képes vezérelni a sík tapadó mágnest és az elektromos zár ellendarabot is. Emellett természetesen a hagyományos ajtókban megtalálható zárakat is lehet használni hozzá, ehhez csupán kézi funkcióba kell állítani a kezelőn az ajtót.

Egyéb speciális megoldások automata ajtók zárására

Bár a keret nélküli tolóajtók is az automata tolóajtók családjába tartoznak, esetükben mégsem választhatók a közép vagy alsó zárási lehetőségek. Náluk, csak a felső elektronikus zárak jöhetnek szóba.

Íves tolóajtók esetében csak a VRR típusú felsőzár javasolt, ami a két szárnyat rögzíti össze és a BDE-D vezérli. Ez egy elektromechanikus zár, tehát nem kell külön kulcsokkal nyitni / zárni, elég a kezelőn állítani.

Szögben záródó tolóajtóknál a VRR mellett padlózár is választható. Ezeknél a tetszőleges szögben és ívben rendelhető automata tolóajtóknál sajnos sem az átcsapós, sem a fel és letűzős záraink nem jó alternatívák a biztonságos zárásra. A VRR-t azonban jószívvel ajánljuk, mint megbízható megoldást.

Amikor nem az ajtó igényel különleges megoldásokat, hanem az Ügyfél

Volt már olyan esetünk, amikor az Aga padlózárat nem a padlóba hanem a függőleges profilba kellett beépíteni. Tehát a fal és az ajtószárny találkozásánál van elhelyezve. Ez esetben nem kell lehajolni, hiszen oldalról be lehet nyomni, de nem túl szépen kivitelezhető. Ezzel szemben előnye, hogy nem koszolódik annyira és könnyebb tisztántartani, mint a padlóba helyezett változatot. Tesco és Metro áruházak esetében fordul elő ilyen igény, de minden az Ügyfél kívánságán múlik.

Áruházaknál szokott felmerülni az az elvárás is, hogy főkulcsos rendszert szeretnének. Ez azt jelenti, hogy 1 kulccsal lehessen nyitni és zárni mindent. Ilyen esetben, ha a Megrendelő adja a cilinderbetétet, azt is be tudjuk tenni középzárnak vagy padlózárnak.

Előfordult még néhány „házi” próbálkozás az automata ajtók betörésének, felfeszítésének megakadályozására, de ezek nem bizonyultak hosszú távon jó megoldásoknak. Rövid időn belül roncsolták az ajtót és végül ki kellett őket váltani valamely már említett zárral.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy érdemes a nyitásnál is legalább ennyire odafigyelni, mint a megfelelő zár kiválasztásakor, mert előfordulhatnak meghibásodások a nem megfelelő nyitásból adódóan is.

Ne feledjék, értékesítőink minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak, akár automata ajtókat akár kiegészítő termékeket illetően. Vegye fel velük a kapcsolatot telefonon (+36 30 444 888 7- 2. mellék), emailben (ajanlatkeres.hu@faacgroup.com), vagy honlapunk kapcsolat űrlapján.

vissza
Loading...