hu

Újdonságok – 2022. 04. 19. Ajtózár használatából adódó hibák automata ajtóknál

Ha már az automata ajtók zárási lehetőségeiről beszéltünk, nagyon fontos megemlítenünk az azok következtében felmerülő hibákat is.

Tapasztalataink szerint sok hiba adódik abból, hogy reggel az érkezéskor elfelejtik kinyitni, vagy nem nyitják ki megfelelően a padlózárat. A padlózár egy alsó zárási lehetőség, melyet manuálisan kulccsal, vagy taposózárak esetében lábbal zárnak és nyitnak ki. Ez az ajtószárnyat rögzíti a padlóhoz, és belülről, vagy belülről és kivülről is nyitható / zárható. Ilyenkor a vezérlést átkapcsolva automata vagy nyitott állapotra az ajtó meg sem mozdul, ugyanis nem tud. A padlózár lefékezi az ajtószárnyakat, így azok a helyükön maradnak. Az ajtó felső részén valamennyire nyílhat, de ez csak ahhoz elég, hogy a riasztó bejelezzen. Emellett az ajtószárny elállítódik, elcsúszik és hézag keletkezik az ajtószárnyak között és nem tud bezárni az ajtó a későbbiekben sem, amikor már kioldották a padlózárat.

Kulcsos nyitásnál – tehát mindenféle középzár esetében, vagy a nyílóajtóknál szintén – egyaránt ugyanez a helyzet. A kulcs elfordítása előtt történő nyitásra állítás a vezérlőn ugyancsak az ajtó nem nyílását okozhatja. Az ajtószárnyak erőlködnek ugyan, de a kulcsos zárás visszatartja őket. De ennél nagyobb gondokhoz is vezethet a helytelen nyitási sorrend. Elállítódhatnak ugyanis az ajtószárnyak, a zárak, a bordásszíj és a mozgatócsigák is. Ez pedig az ajtó hibás működéséhez vezethet.

Tehát a legfontosabb megjegyzendő dolog, hogy akármilyen automata ajtónk is van, és bármilyen zárat választottunk hozzá, először minden esetben a padlózárat és a kulcsos zárakat kell kinyitni, és a kezelő vezérelte elektromechanikus zárakat csak ezután! Ennek okán csak lassan a távirányítókkal, mindig győződjünk meg arról, hogy a többi zár már nyitva és csak akkor nyomjunk gombot.

Mindezek ellenére szervízcsapatunk minden felmerülő problémánál áll rendelkezésre akár éjjel vagy nappal. Vegye fel velük a kapcsolatot telefonon (+36 30 444 888 7- 1. mellék), emailben (szerviz.hu@faacgroup.com), vagy honlapunk kapcsolat űrlapján.

vissza
Loading...