hu

Újdonságok – 2022. 05. 02. Nyitási lehetőségek automata ajtóknál – előnyök és hátrányok

Amikor automata nyílászáróra gondolunk elsőként a nyitás jut eszünkbe, hiszem az automatizálás lényege, hogy magától nyílik és csukódik az ajtó. De pontosan mi is van emögött? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő termékeket automata ajtónkhoz?

A hagyományos nyitási lehetőségek körében 3 terméket mutatunk be, melyek a legtöbb esetben megfelelő megoldásként szolgálnak.

Radar

Elsőként ott van a radar, a RAD 290. Előnyei közé tartozik, hogy amellett, hogy figyeli a mozgást, széleskörűen alkalmazható és beállítás kérdése, hogy milyen távolságról érzékeljen. Meg tud különböztetni közeledő, távolodó és keresztirányú mozgást is.

Hátránya, hogy csak a mozgást érzékeli. Tehát, más távolságon fog nyílni ha egy kisebb, alacsonyabb ember közeledik felé, mint egy nagyobb, magasabb ember esetében. A magasabb embert hamarabb észreveszi, így messzebbről is kinyílik, míg egy alacsonyabb, különösen gyerek méret esetében csak akkor kezd nyílni az ajtó amikor már közel van hozzá. A radar alapvetően egy jelet bocsát ki, egy hullámot, és ennek visszhangját figyeli akárcsak a denevérek. De ha kisebb a test, akkor a kevesebb visszatérő jelet nehezebben érzékeli.

Az infravörös érzékelővel szemben, itt nem lehet beállítani pontosan a figyelt területet, ezért a hőmérséklet változásaira az érzékelési zóna is változik. Melegben messzebbre, hidegben közelebbre érzékel. Ez általában nem okoz problémát, hiszen egy méteren belüli az éltérés. Mentőbejáratoknál és más rohanós helyeken azonban erre érdemes odafigyelni. Mert amikor gyorsan közeledik az ajtó felé az illető, akkor ez az egy méter is számíthat.

Infravörös érzékelő

Másodiknak az infravörös érzékelőt említjük meg, az AIR 290 már egy kicsit többet tud, mint a radar. Ez a termék már a jelenlétet figyeli, tehát rácsukás elleni védelemként remekül működik. Nagyon pontosan be lehet rajta állítani mire nyíljon, pontosabban meghatározható mit lát az érzékelő. Egy keskeny, földig érő fénysugarat hoz létre, és a nyitó impulzust az váltja ki, ha valami a fénysugár útjába kerül. Pincérajtóknál ideális megoldás, mert a kis távolságról érzékelés mellett gyorsan nyílik és csukódik vele az ajtó.

Hátránya, hogy egy bizonyos távolságon kívülre már nem „lát”, ez 4 méteres ajtómagasságnál körülbelül 3,8 méter. Ennél messzebbre már nem érzékel, ennek beállítása hibás működést eredményez. Ez általában az ajtót folyamatosan nyitva tartja vagy egyáltalán nem nyitja ki, és legrosszabb esetben rácsukja az áthaladókra. Ezért mindenképpen kisebb érzékelő távolságokra érdemes beállítani, a helyes és biztonságos működés miatt. Éppen ezért a gyorsan közeledő mozgáshoz, mint a mentőbejáratok nem alkalmas, mert nem tudja időben kinyitni az ajtót, miután messziről nem érzékeli a közeledést.  Hátránya még, hogy a rozsdamentes küszöb, márványpadló, illetve a lábtörlő szőnyeg miatt nem érzékel megfelelően. Mint már említettük, egy fénysugár sort irányít le a padlóra, és megtanulja, hogy milyen visszatükröződésnek kell lennie. Ha elmozdul valami, arrébb csúszik a szőnyeg akkor számára megváltozik a figyelt terület. Ezt a változást néhány perc (2-5 perc) elteltével már végleges változásnak veszi és az új tanult paraméterekkel folytatja a működését. A rozsdamentes vagy márvány felületek ezzel szemben teljes mértékben megzavarják a visszatükröződésük miatt.

Lehet kombinálni az előző radarral is, de azokban az esetekben már érdemesebb a harmadik lehetőséget a RIC 290-et választani, mely a kettő kombinációja.

Kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő

Végezetül bemutatnánk a RIC 290 névre keresztelt eszközt, amely egyaránt alkalmaz radart és infravörös technológiát. Mozgás és jelenlétérzékelőkkel is rendelkezik, hogy a nyitás és csukás alkalmával a lehető legnagyobb biztonságot és védelmet nyújtsa. A konvex lencserendszer lehetővé teszi az egyes fényforrások összegyűjtését és elemzését.

Hátránya azonban ennek is van, az előbbiekben leírtak, mind a radar, mind az infravörös érzékelő oldaláról. De, ha megfelelően van beállítva akkor ezen hibák csökkenthetőek. Ehhez pontosan meg kell adni a szerelő szakembernek azokat a konkrétumokat, amik befolyásolhatják a működést. A szél vagy légáramlat által mozgó dolgok (növény, molinó, zászló) illetve a különböző fények, világítások (ledes füzérek) is megzavarhatják az érzékelőket. Illetve egyes szőnyegek átnedvesedve szintén zavart okozhatnak. Ebben az esetben megoldás lehet a zavaró tárgy (szőnyeg, növény, molinó stb) érzékelési távolságon kívülre helyezése.

Ezek voltak a legáltalánosabb helyezetekben megoldást jelentő nyitásérzékelők, azonban itt is előfordulhatnak speciális esetek, amikre legközelebb térünk ki.

Értékesítőink minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak, akár zárási, akár nyitási lehetőségekkel kapcsolatban. Vegye fel velük a kapcsolatot telefonon (+36 30 444 888 7- 2. mellék), emailben (ajanlatkeres.hu@faacgroup.com), vagy honlapunk kapcsolat űrlapján.

vissza
Loading...