hu

Újdonságok – 2022. 05. 23. Amikor valami extrára van szükség – Speciálisabb nyitási lehetőségek automata ajtóknál

Vannak olyan helyzetek, - akár az épület adottságaiból kiindulva, akár az épületben zajló tevékenység kapcsán - amikor nem megfelelő, vagy kiegészítésre szorul az alap nyitásaktiválásként bemutatott termékcsoport.

Ilyenkor is több lehetőség közül választhatnak az érdeklődők, azonban érdemes figyelembe venni, hogy szinte minden terméknek van hátránya is. Ezekben a speciálisabb esetekben a radar kerül kiváltásra, az infravörös érzékelő megkerülhetetlen a rácsukás elleni védelem miatt.

A kapcsolók

A legegyszerűbb ezek közül is a billenőkapcsoló. Ez a csengőkapcsoló elvén működik. Az átkattintásra, mint jelre nyitja az ajtót, majd visszaáll eredeti állapotába. Ez a legolcsóbb, egyben legkevésbé hosszú élettartamot biztosító termék. A fröccsenő víz ellen védett, tehát a felmosást, az esőt kibírja. Azonban az időjárás és igénybevétel függvényében 1-2 éves élettartammal kell számolni. Meghibásodásakor beragad, és nem billen vissza alapállásba, így az ajtót nyitva tartja folyamatosan.

Minden olyan helyszínen hasznos, ahol a be vagy kijutásnál nem megfelelő a radaros érzékelés. Iskolák, idősotthonok, luxusboltok, lépcsőházak, irodaépületek…

A nyomógombok ennél kicsit fejlettebbek már. Esetükben két opció áll rendelkezésre. Az egyszerűbb a Berker típusú, rozsdamentes kivitelben is kérhető. Ez a változat csupán egy jelet küld (az ajtónak) és átmérője 1 cm.

Másik változata a Schneider típusú. Ez már képes két jelet küldeni megnyomáskor (egyet az ajtónak, egyet pedig pl. az épületfelügyeletnek), a 2 cm átmérőjű gombok védve vannak a véletlen benyomódás ellen is. Ez a fajta nyomógomb alapvetően gombnyomáskor küldi a jelet, de fordított verzióban is beköthető. Jó választás lehet az olyan helyeken, ahol a tisztítás fokozottan fontos, mert jobban bírja a vegyszeres, nagyobb vízsugaras tisztántartást, mint az előbbiek. Lehet világító változatban is választani, akár megnyomásra világító, vagy a sötétben a könnyebb megtalálhatóság érdekében alaphelyzetben világító kivitelben is.

Ezek a nyomógombok főként áruházláncoknál (a Berker Aldiknál, míg a Schneider Lidlk-ben) használatosak, de természetesen más területeken is remek megoldásnak számítanak.

A könyökkapcsoló, az OT3-as hosszúkás kapcsológomb sima nyomókapcsoló, ami nagyobb felületű és megbízhatóbb működésű. Nagyon minimális a meghibásodása, azonban a fizikai behatásnál figyelni kell, mert a lesodrás és a törés a meghibásodását, cseréjét vonja magával. Lábhoz is felszerelhető, de a rúgásokkal vigyázni kell, mert könnyebben törik ezektől a behatásoktól.

Pincérajtókhoz, kórházi használatra, raktárakba, ipari területen és minden olyan helyen, ahol az áthaladni kívánó embernek tele van a keze – így nem tudja a gombot megnyomni, azonban irányított nyitásaktiválásra van szükség.  

Ha nyitás, akkor kulcs

A kulcsos kapcsoló csak a kulcs elfordításával adja le a jelet az ajtónak a nyitásra. Legtöbb esetben az ajtón kívülre szereljük, és magát a lezárt ajtót is nyitja. Sima és vandálbiztos változatban is forgalmazzuk. Ez utóbbi esetén a kapcsoló süllyesztve kerül kialakításra a falban így nehezebben érhető el.

Zsáküzleteknél alkalmazzák, ez esetben a nyitás után a kezelő egységen át kell állítani a megfelelő nyitásaktiválásra (pl. automata). Olyan lezárt területeken is jó megoldás, ahova csak bizonyos emberek mehetnek be. Ilyenkor csak a kulccsal történik a nyitás, és a kulccsal rendelkező emberek léphetnek be.

Majdnem biztonságtechnikai megoldások

A távirányító megnyomása után nyílik, majd egy beállított idő elteltével záródik vissza az ajtó. Csak a távirányítóval rendelkező személy tudja nyitni az ajtót. BDE-D által lezárt ajtóknál is nyílik, kivéve a padlózár alkalmazást, de ezt már említettük az ajtózár használatából adódó hátrányoknál.

Kórházak, irodák, raktárak egyes részeinek elkülönítésénél használható egyszerű és remek megoldás.

Az érintés nélküli nyomógomb Magic Switch, vagy Touchless Switch egy csökkentett teljesítményű radar. A faltól pár centimétertől akár 40 centiméterig érzékel, és közelítő mozgásra, integetésre nyílik. Az ajtótól bármekkora távolságra elhelyezhető, akár több méterre is. A falra bármely magasságban elhelyezhető. A nagyobb mennyiségű bővizes tisztításnál beázhat, és nem rugdosás biztos. Ezektől a fizikai behatásoktól eltekintve nem jellemző rá más meghibásodás.

Leginkább higiéniai szempontból ideális választás, pincérajtók, mosdóhelységek, kórházak esetében, de minden olyan helyen is, ahol az érintésmentes, de szabályozott nyitás a kívánság. Ipari területen, gyárakban, gyógyszergyárakban, de szállodákban és irodákban is jó szolgálatot tehet.

A kártyaolvasó esetében többféle proxy közül választhatnak a megrendelők, a kártyás megoldás mellett a biléta is elérhető. Sőt, igény szerint ezek az apró jelet kibocsátó proxyk akár a munkaruhákba, sapkákba vagy cipőkbe is beleilleszthetők, varrhatók. Így a rejtett érzékelőnél elhaladva adja le a jelet a nyitásra. Ezek a jeladók moshatóak, szinte képtelenség tönkre tenni őket és egyesével programozhatóak, különböző jogosultságokkal ruházhatóak fel.

Számkódos megoldások is elérhetőek, ilyenkor egy tetszőlegesen megadott - minimum 4, maximum 16 - karakterre programozható a nyitás. Kombinálható a kártyás beléptetéssel is, ilyenkor vagy kártyával, vagy a kóddal tud áthaladni a lezárt részlegbe a jogosultsággal rendelkező egyén.

Biztonságtechnikai megoldások

Elérhető jó néhány még ezeknél is komolyabb nyitásaktiválás is, de azok már olyan szintű biztonságtechnikai rendszerek, amikről csak nagyon ritkán van szó, mint kívánság. Itt már az épületfelügyeleti rendszerrel történő összekötésen van a hangsúly, ahol figyelik és ellenőrzik ki mikor hova és miért lép be.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, akár az automata ajtók zárását akár a nyitását illetően, forduljon a FAAC értékesítőihez, várják hívását.

vissza
Loading...